Högskoleprovet
Högskoleprovet är ett prov för att mäta förmågan att klara högskole- och universitetsstudier. Provet visar på din studiefärdighet.
Högskoleprovet testar din kunskap från gymnasiet, men även från grundskolan. Provet äger rum två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren. Vårprovet äger alltid rum på en lördag och höstprovet på en söndag.
I princip alla eftergymnasiala studier på högskola och universitet antar studenter på högskoleprovresultat såväl som på gymnasiebetyg. Minst en tredjedel av de sökande blir antagna på högskoleprovresultat.
Räcker betygen inte till för drömutbildningen kan högskoleprovet därför vara ett bra alternativ. Eftersom det är hård konkurrens om platserna förbättrar ett bra resultat på högskoleprovet dina möjligheter att bli antagen till en åtråvärd utbildning markant.
Resultatet överförs automatiskt till Universitets- och högskolerådet (UHR), landets högskolor och universitet. Om du skriver provet flera gånger är det alltid det bästa resultatet som räknas.
Högskoleprovresultatet är giltigt i fem år, fram till utgången av det kalenderår som löper fem år efter det att du skrivit högskoleprovet.
Vem som helst kan anmäla sig till högskoleprovet eftersom det inte finns någon åldersgräns och provet inte är förbehållet svenska medborgare.