Munkfors bruk anlades på 1670-talet och tillhör de mest välbevarade bruksmiljöerna i landet. Här finns landets äldsta bevarade martinverk från 1877, en centralt placerad herrgård från 1800- och 1900-talen och bruksgator med arbetarbostäder. Martinverket var i bruk fram till 1941 inrymmer Europas enda bevarade martinugn.
Odlingslandskapet i Ransäter innehåller bruksherrgårdar starkt förknippad med Erik Gustav Geijer. Bebyggelsemiljön kring Ransäters kyrka har sitt ursprung i 1600-talets bruksrörelse och jordbruksutveckling.
Från brukstiden härrör Ransäters och Uddersruds herrgårdar. Ransäters herrgård, Geijersgården är numera en minnesgård över E.G. Geijer, U. Troili och F.A. Dahlgren som alla bott på bruksherrgården. Mitt emot kyrkan ligger Klockaregården, Tage Erlanders födelsehem, som nu visas som minnesgård över folkrörelserna och Erlander.
Ett stycke norr om kyrkan ligger Ransäters hembygdsgård med ett antal enskilda museibyggnader och en friluftsteater.
Mossängens by består av ett tiotal gårdar i ett öppet och flackt odlingslandskap på en udde i Klarälven. Moss- och myrmarker som givet namn åt bosättningen omger odlingsytorna i väster och söder. Bygden var länge glest befolkad, under 1600-talet skedde mer omfattande uppodlingar.
För att kunna bruka de splittrade ägolotterna mer rationellt genomfördes laga skifte i byn 1838. De flesta av dagens bostadshus och ekonomibyggnader är uppförda under 1800-talets mitt eller senare hälft. Gårdsbildningarna följer i flera fall det västsvenska traditionella mönstret med vinkel- eller parallellindelade man- och fägårdar, klart skilda från varandra.
Järnvägsområdet utgörs av området kring stationsbyggnaden inklusive delar av Bruksgatan. Järnvägen hade stor betydelse för brukets utveckling. Området och bebyggelsen bedöms ha ett teknik- och byggnadshistoriskt värde genom sin koppling till järnvägsverksamhet.