Genom noggrann planering kan du säkerställa att din solcellsinvestering blir både lönsam och hållbar. Undersök först de yttre förutsättningar för solceller och gör en bedömning om din elförbrukning är motiverande för det. Kontrollera ditt nuvarande elavtal och undersök hur mycket ersättning du kan få för överskottsel du säljer tillbaka till nätet.
Sedan kan du börja begära in offerter från flera företag för att få bästa pris. Kontrollera garantier för både paneler och växelriktare. Det är också bra att ta in referenser från företagets tidigare kunder. Kolla även upp om företaget är behörigt på Elsäkerhetsverkets hemsida. Har arbetet inte utförts av en behörig installatör så gäller inte hemförsäkringen. Dubbelkolla även med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
Solcellspaneler kan monteras på en byggnads tak eller fasad utan bygglov om de följer byggnadens form. För företagslokaler och flerbostadshus krävs dock en anmälan. Om byggnaden har kulturhistoriskt värde måste du ansöka om bygglov.
Detsamma gäller om solpanelerna ska integreras i taket eller fasaden, eller om en detaljplan anger att bygglov krävs. Även om bygglov inte behövs kan en anmälan krävas, till exempel om byggnadens konstruktion påverkas, takkonstruktionen måste förstärkas eller om installationen väsentligt förändrar brandskyddet.