Samverkan socialtjänst, skola, polis och fritid, SSPF
Publicering: 2024-07-03
SSPF bygger på att vårdnadshavare skriftligen ger godkännande att anställda i de olika verksamheterna får lov att bryta sekretessen om barnet/ungdomen är under 18 år. Är ungdomen över 18 år behövs endast dennes skriftliga samtycke. Först när detta gjorts kan arbetet börja.
När ett barn eller ungdom blir aktualiserad för SSPF handlar det om en oro för barnet/ungdomen. Det kan det handla om misstankar om olika brottsliga handlingar. Men det kan också handla om normbrytande beteenden. SSPF skapar förutsättningar för att i ett tidigt skede erbjuda hjälp för att undvika ogynnsamma situationer. Det ger också aktörerna en möjlighet att arbeta gemensamt med en samsyn.
Vanliga frågor
SSPF är ett sätt att tillsammans arbeta från olika håll där barn/ungdomar befinner sig under dagarna. Aktörer från alla dessa sammanhang kan ge vuxna möjligheter att arbeta tätt och ta hjälp av varandra för att stötta barnet/ungdomen. Detta ökar chanserna för positiva förändringar och för att skapa goda förutsättningar.
Polisen är inte med för att barnet nödvändigtvis begått ett brott. De finns med för att de träffar barn och unga ute i samhället. Polisen har som uppgift att minska brottslighet och öka tryggheten i samhället. När polisen känner till ett barn/ungdom som är aktuellt inom SSPF kan de hålla extra koll och ta kontakt direkt om de ser barnet/ungdomen ute.
Samtyckesblanketten behövs för att alla aktörer inom SSPF ska kunna prata öppet med varandra om barnet/ungdomen. Utan samtyckesblankett finns sekretess som gör att öppna samtal inte är möjliga mellan alla.
Kontakt
SSPF-koordinator
Christoffer Andrén
Telefon: 0563-54 11 06
E-post: christoffer.andren@munkfors.se