En av guiderna på minnesgården, Peter Stefanson mötte upp och visade runt. I sitt berättande, gav han en historisk, värdefull återblick om Ransäter, stångjärnsepokens storhetstid från 1650-talet och Geijersgården.
Geijersgården i Ransäter är författaren Erik Gustaf Geijers födelsehem. Det var där han tillbringade sin barn- och ungdomstid i slutet av 1700-talet. Den gamla bruksherrgården är mycket välbevarad och är idag en minnesgård över tre kända kulturpersonligheter. Här bodde en period F.A. Dahlgren, författaren till ”Värmlänningarna” och andra sångskatter såsom ”jänta å ja”. Uno Troili, systerson till Erik Gustaf Geijer växte upp på granngården. En del av hans berömda målningar finns att beskåda på minnesgården.
För närvarande är gården endast öppen för förbokade guidningar från vår till höst. Undantaget är en vecka på sommaren då man arrangerar en kulturvecka och man kan spontant besöka gården.
Geijerska släkten samverkar med Visit Munkfors-Ransäter som tar emot bokningar och engagerar guiderna Peter Stefanson och Uno Ahlström.
Geijersgården som är kulturminnesmärkt, ägs och förvaltas sedan 1912 av Geijerska släktföreningen.
Föreningen har drygt 300 medlemmaroch de får bo på gården men också ta med gäster. Det finns också ett släktarkiv på gården samt ett omfattande bibliotek, innefattande Geijerlitteratur. Böcker skrivna av Geijrar, främst då Erik Gustaf Geijers givetvis.
Ja, minsann det var verkligen en intressant tillbakablick i historia och nutid som kommunens representanter fick med sig under företagsbesökets timme i Ransäter.
Tack Geijerska släkten och guide Peter Stefanson för att vi fick se och uppleva den kulturella skatten i Ransäter.