Kontaktpersoner är ett viktigt stöd till barn, ungdomar eller vuxna som har någon form av social problematik eller funktionsnedsättning.
Som kontaktperson träffar du en person regelbundet för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans. Det kan innebära att ni tar promenader tillsammans, går på idrottsevenemang eller hittar på andra aktiviteter som passar för just er – du är en persons ”vuxenkompis”, helt enkelt.
För att vara kontaktperson behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du har en stabil livssituation, samt tid och engagemang för att ta dig an uppdraget. Det är kommunala handläggare som bedömer om du passar för uppdraget och motsvarar de krav som ställs på en kontaktperson.
I utredningen ingår hembesök och kontroll i olika register. Socialtjänsten genomför utredningen för att bedöma om du passar för uppdraget och motsvarar de krav som socialtjänsten ställer på en kontaktperson.
Vanligtvis pågår uppdraget som kontaktperson i ett eller två år. Om du är intresserad av att bli kontaktperson för ett eller flera barn ber vi dig kontakta socialtjänsten via kommunens Kontaktcenter för att boka ett möte med en socialsekreterare.
Boka ett möte med en socialsekreterare om familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson
Socialtjänstlag (2001:453) på Riksdagens webbplats
Du når ansvarig socialsekreterare eller handläggare via kontaktcenter. De har telefontid 09:00-10:00 måndag till fredag.
Telefon: 0563-54 10 00