Tvära kast i olika branscher blev det under veckans två företagsbesök, hos fotograf Staffan Jofjell och fotvårdsterapeut Helen-Ulrika Jonasson.
Staffan Jofjell också känd under företagsnamnet Flacos har blivit flitigt uppmärksammad på senare tid. På kort tid har mottagit två fina stipendier: Värmlands konstförenings Thor Fagerkvist stipendium och Värmlands konstnärsförbunds stipendium Utropstecknet.
Man skulle kunna skriva en hel roman om allt spännande Staffan varit med om som fotograf. På det begränsade utrymmet vi har får vi sammanfatta allt i korthet.
Intresset för att foto fick han redan som liten pojke, när han satt och kollade igenom sin pappa ”KG”:s album. Album som innehöll foton från gränsen mellan Sverige och Norge under andra världskriget. Det var också där Staffan föddes, på en tullstation vid gränsen i norra Dalarna.
– Bilderna har påverkat mig mycket genom livet, säger Staffan.
Han var i 20-årsåldern när han gick sin utbildning på världsberömde fotografen Christer Strömholms Fotoskolan.
Som fotograf har han haft spännande uppdrag och besökt många platser i världen, Tyskland, Nicaragua och Albanien för att nämna några.
Staffan pratar varmt om Kyrkeruds folkhögskola i Arvika där han arbetade i 30 år samt Geijerskolan i Ransäter där han också haft kurser i många år.
Just nu är Staffans aktuell med sin utställning Checkpoint på Rackstadmuseet i Arvika.
Väggarna i lokalen i Blia är fylld av fotografier från förra sommarens fotoutställning på Alster Herrgård ”Dans bort i vägen”. En dokumentation över dansbanor och festplatser i Värmland på tidigt 80-tal. Besöket avslutas med en film med temat dans i parken. Då infann sig nostalgikänsla delux kan vi lova!
Det är viktigt att vårda kropp och själ men något man lätt glömmer är att vårda sina fötter. Gör man inte det kan man få stora långvariga problem. När vi träffar Helen-Ulrika Jonasson, medicinsk fotvårdsterapeut berättar hon hur viktigt det är, speciellt med förebyggande behandling.
-Många äldre har också svårt att nå ner till sina fötter och då blir det lätt att de inte kan vårda dem. Har man då inte någon anhörig som ser till att naglar klipps och sköter om deras fötter, kan det ställa till bekymmer och svårigheter att gå kan till och med uppkomma. Så fötterna är en viktig del av kroppen att vårda, säger hon.
Helen-Ulrika är en ”hemvändare” som flyttade från orten i unga år, återkom och utbildade sig till undersköterska. Efter att ha jobbat inom hemtjänsten en tid, utbildade hon sig till diplomerad medicinsk fotvårdsterapeut på Axelsons Gymnastiska Institut. Hon startade eget företag, precis innan pandemin slog till och det är nu tredje året som hon har sitt företag Enges fothälsa i en lokal på Tallåsvägen 10 B.
Där tar hon emot sina kunder för olika former av behandling inom fotvård.
Någon som också vill vara med på vår bild av besöket är lilla Charlie 1,5 år. En vovve som Helen-Ulrika, en dag hoppas kan bli en certifierad ”vårdhund”. Eftersom han inte är så ung, håller han på att lära sig. I fastigheten där Enges fothälsa finns, är det många äldre och personal som redan bekantats sig med Charlie, så han ska bli van rullstolar och rullatorer till att börja med och det går jättebra.
Vi önskar både matte och vovve lycka till.
Kommunchef Jan-Olof Appel, kommunalråd Mathias Lindquist och turism- och näringslivschef Birgitta Svensson bugar och tackar för två trevliga och intressanta företagsbesök.