Samtliga kommuner i Sverige tar emot asylsökande ensamkommande barn enligt en fördelning som fastställs av Länsstyrelserna. Asylsökande vuxna och barn i familj bor oftast på anläggningsboenden. Men asylsökande personer kan också ordna eget boende om de har möjlighet till det.
Kommunen har ansvar för mottagande, bostadsförsörjning, undervisning i svenska (SFI), samhällsorientering och annan vuxenutbildning, för skola, barnomsorg och insatser inom det sociala området. Länsstyrelserna medverkar till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända och tecknar överenskommelser med kommunerna om mottagande för Migrationsverkets räkning.
Länsstyrelserna ska också främja regional samverkan och följa upp organisering och genomförande av insatser för nyanlända på regional och kommunal nivå. Migrationsverket tar fram nationella prognoser för nyanlända och ansvarar för bosättningen av vissa nyanlända. Migrationsverket beslutar också om statlig ersättning till kommuner och landsting för mottagandet.