Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:
Det är de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister som bestämmer rösträtten.
Uppgifterna ligger till grund för att bli upptagen i röstlängden.
Om du är svensk medborgare och folkbokförd i ett annat EU-land kan du anmäla dig till röstlängden för val till Europaparlamentet i det andra EU-landet.
När du finns upptagen i röstlängden i ett annat EU-land får du inte stå med på svenska röstlängden. Samma regler gäller för medborgare i andra EU-länder.
Inför valet till Europaparlamentet kan du som är medborgare i ett EU-land och folkbokförd i Sverige anmäla eller avanmäla dig till den svenska röstlängden.
För dig som har dubbla medborgarskap i två olika EU-länder
Inför valet till Europaparlamentet kan det hända att du som har dubbelt medborgarskap blir upptagen i två länders röstlängder. Som väljare får du dock bara rösta i ett av länderna.
Däremot får du själv bestämma i vilket av länderna du vill rösta.
Alla som har rösträtt till ett val till Europaparlamentet ska få ett röstkort med posten ungefär en månad före aktuellt val.
Röstkortet innehåller information om vilka val du har rösträtt i samt vilken vallokal du tillhör.
Om du har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress.
När behöver jag röstkortet?
Om du behöver ett nytt röstkort
Du kan beställa ett nytt röstkort från Valmyndighetens webbplats. Formuläret för att beställa röstkort öppnar ungefär en månad före aktuellt val.
Du kan även beställa ett nytt från Valupplysningen, en kommun eller länsstyrelse.
Du kan förtidsrösta i valet till Europaparlamentet.
När du förtidsröstar ska du:
Röstmottagaren antecknar att du har röstat. Kuvertet med ditt röstkort samt valkuvert klistras igen av röstmottagaren och skickas till din vallokal.
Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe får lämna sina röster i bostaden till särskilt förordnade röstmottagare, så kallade ambulerande röstmottagare.