Påshållaren och påsens funktion för enklare matavfallshantering
- Använd påshållaren! Den gör att matavfallspåsen kan andas och på så vis inte blir blött eller ger upphov till lukt.
- Platta ut matavfallspåsens botten ordentligt. Då andas den bättre och blir inte lika blöt. Om du inte tycker det funkar kan du lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen.
- Vik ner påsens kant för en stabilare öppning. Med en stabilare öppning riskerar du inte att matavfallet hamnar utanför påsen.
- Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen! Plastpåsen kan inte återvinnas tillsammans med matavfallet. Ta hellre två matavfallspåsar om du tycker det är nödvändigt.
- Fyll den till 2/3 ungefär. Då blir det lättare att försluta den och mindre risk för att löst matavfall sprids i sopkärlet.
- Gå ut med påsen ofta, gärna var tredje dag eller oftare. Vänta inte tills den blir överfull. Det ökar risken för dålig lukt, att påsen går sönder eller att löst matavfall sprids i sopkärlet.
Enklare matavfallshantering i köket
- Låt matavfallet rinna av i ett durkslag eller vaskskrapa innan du lägger det i påsen. Då blir inte påsen lika blöt.
- Skala potatisen, äpplet, morötterna och löken direkt i matavfallspåsen för att slippa extra vatten från vasken.
- Diska påshållaren med jämna mellanrum, gärna i diskmaskinen om du har en.
- Illaluktande matrester som räkskal kan du skölja med kallt vatten innan du lägger den i påsen, alternativ packa in det i en matavfallspåse och lägga det i frysen fram tills sophämtningsdagen.
- Skruva gärna upp påshållaren i skåpet. Det har visat sig att en större mängd matavfall blir sorterad om påshållaren sitter lättillgängligt.
Sopkärlets placering och rengöring
- Förvara sopkärlet i skugga om det är möjligt på din tomt.
- Tvätta kärlet regelbundet. Ett rent kärl minskar risken för lukt och flugor. Efter att du tvättat kärlet kan du spraya det med 9 delar vatten och en del ättika för att ytterligare minska risken för flugor. Även på vintern bör du tvätta kärlet då ett rent kärl minskar risken för att påsarna fryser fast.
- Låt påsen frysa på hyllan i kärlet innan du slänger ner den i kärlet på vintern.
- Ruska om kärlet innan tömning.
- Om det trots allt frusit fast påsar i sopkärlets botten så kan du lossa dem genom att försiktigt stöta exempelvis ett kvastskaft mot dem.
Om du följer dessa tips ska du se att du upplever att du nu har en enklare matavfallshantering!