Logotyp
En illustrerad bild på exempel på matavfall som ett stekt ägg, en brödskiva, en äppelskrutt och ett kaffefilter och texten "vi kan göra nytta".

Matavfallssortering

Publicering: 2019-01-14

I Munkfors kommun sorterar vi ut vårat matavfall så att den energi och näring som finns i avfallet istället kan bli till biogas och biogödsel. Varje liten äppelskrutt gör stor skillnad för miljön.

Biogas är 100 procent förnyelsebart och helt producerat av organiskt material vilket gör att inga nya växthusgaser tillförs till atmosfären. Dessutom bildas biogödsel som ersätter miljöskadligt konstgödsel i våra lantbruk. Bra för naturen och dessutom bra för klimatet.

Frågor och svar om matavfallssortering

Vad kostar det att matsortera?

Taxan för matavfallshanteringen är miljöstyrande för att sophanteringen ska bli så hållbar som möjligt i vår kommun. Den som väljer att inte sortera ut sitt matavfall kommer därför få betala en högre avgift. I Renhållningstaxan kan du se vilka olika abonnemang som finns och vad de kostar.

Vart hämtar jag nya påsar?

Du som har fått ditt sopkärl har också fått en halvårsförbrukning av påsar. När de är slut kan du hämta nya påsar här:

  • Munkfors köpcenter
  • Inne på biblioteket
  • Återvinningscentralen
  • LM Bil

Vad är hyllan i den bruna tunnan till för?

Hyllan i tunnan är till för att du ska ge din matavfallspåse möjlighet att torka upp lite extra.

Jag vill ändra hämtningsintervall, hur gör jag?

Du kan ringa till vår kundtjänst.
När du vill förlänga hämtningsintervallet kan du även fylla i ansökningsblanketten ”Ansökan om förlängt hämtningsintervall”. Om du istället vill ansöka om uppehåll i hämtning av hushållsavfall kan du fylla i ansökningsblanketten ”Ansökan uppehåll i hämtning av hushållsavfall”.

Hur funkar det?

Om du vill veta hur du ska gå till väga för att börja sortera upp ditt matavfall och bland annat vad du faktiskt inte får kasta i den bruna påsen kan du läsa guiden Matavfall – så gör du.

If you want to know more about how to sort out your food waste and what sort of waste you cannot put in the brown bag you can look at the guide How to sort out your food waste.

Dokument och länkar

Dokument att ladda hem

Kontakta oss

Kundtjänst

Telefon: 0563-54 11 49
Telefontid: 09:00-12:00 måndag till torsdag
E-post: ekonomi@munkfors.se

Tips för enklare matavfallssortering

Påshållaren och påsens funktion för enklare matavfallshantering

  • Använd påshållaren! Den gör att matavfallspåsen kan andas och på så vis inte blir blött eller ger upphov till lukt.
  • Platta ut matavfallspåsens botten ordentligt. Då andas den bättre och blir inte lika blöt. Om du inte tycker det funkar kan du lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen.
  • Vik  ner påsens kant för en stabilare öppning. Med en stabilare öppning riskerar du inte att matavfallet hamnar utanför påsen.
  • Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen! Plastpåsen kan inte återvinnas tillsammans med matavfallet. Ta hellre två matavfallspåsar om du tycker det är nödvändigt.
  • Fyll den till 2/3 ungefär. Då blir det lättare att försluta den och mindre risk för att löst matavfall sprids i sopkärlet.
  • Gå ut med påsen ofta, gärna var tredje dag eller oftare. Vänta inte tills den blir överfull. Det ökar risken för dålig lukt, att påsen går sönder eller att löst matavfall sprids i sopkärlet.

Enklare matavfallshantering i köket

  • Låt matavfallet rinna av i ett durkslag eller vaskskrapa innan du lägger det i påsen. Då blir inte påsen lika blöt.
  • Skala potatisen, äpplet, morötterna och löken direkt i matavfallspåsen för att slippa extra vatten från vasken.
  • Diska påshållaren med jämna mellanrum, gärna i diskmaskinen om du har en.
  • Illaluktande matrester som räkskal kan du skölja med kallt vatten innan du lägger den i påsen, alternativ packa in det i en matavfallspåse och lägga det i frysen fram tills sophämtningsdagen.
  • Skruva gärna upp påshållaren i skåpet. Det har visat sig att en större mängd matavfall blir sorterad om påshållaren sitter lättillgängligt.

Sopkärlets placering och rengöring

  • Förvara sopkärlet i skugga om det är möjligt på din tomt.
  • Tvätta kärlet regelbundet. Ett rent kärl minskar risken för lukt och flugor. Efter att du tvättat kärlet kan du spraya det med 9 delar vatten och en del ättika för att ytterligare minska risken för flugor. Även på vintern bör du tvätta kärlet då ett rent kärl minskar risken för att påsarna fryser fast.
  • Låt påsen frysa på hyllan i kärlet innan du slänger ner den i kärlet på vintern.
  • Ruska om kärlet innan tömning.
  • Om det trots allt frusit fast påsar i sopkärlets botten så kan du lossa dem genom att försiktigt stöta exempelvis ett kvastskaft mot dem.

Om du följer dessa tips ska du se att du upplever att du nu har en enklare matavfallshantering!

Du kan återvinna matfett

Genom att återvinna matfett förhindrar du stopp i avloppet samtidigt som det använda matfettet istället kan bli till bränsle för olika fordon.

På återvinningscentralen Ängheden i Munkfors kommun kan du lämna ditt matfett för återvinning. Genom att återvinna matfett förhindrar du stopp i avloppet samtidigt som det använda matfettet istället kan bli till bränsle för olika fordon.

När du besöker återvinningscentralen hittar du två behållare för matfett. I den ena behållaren kan du lämna hela flaskan med matfett i och i den andra behållaren kan du enbart hälla över det använda matfett du vill återvinna.

Varför ska jag återvinna mat- och frityrolja?

När du spolar ner matfett i avloppet, oavsett om det är mat- eller frityrolja, så kan oljan stelna och orsaka stopp i avloppssystemet. Stoppet kan uppstå i ditt eget hus eller i kommunens ledningar och därmed drabba flera hushåll. Ett tips är därför att torka ur din stekpanna med ett hushållspapper innan du diskar den. Hushållspappret kan du sedan lägga i behållaren för matavfallssortering om du sorterar ditt matavfall.

Vad händer med matfettet när jag lämnar den på återvinningscentralen?

Allt matfett som du lämnar in till återvinning blir till fordonsbränsle. Bland annat är det möjligt att köra dieselbilar på olja från återvunnet matfett.

Hur förvarar jag den använda oljan hemma?

Ett sätt att förvara använt matfett hemma är att hälla tillbaka matfettet i en flaska eller dunk när du är klar med matlagningen. I det fall du redan har återvunnit den flaska eller dunk som matfettet levererades i kan du ta vilken flaska som helst. När den är fylld kan du tömma den i behållaren på återvinningscentralen. Därefter kan du upprepa proceduren, spara använt mattfett hemma och åk till återvinningscentralen när flaskan eller dunken är full. Du kan också lämna in hela flaskan eller dunken på återvinningscentralen.

Hämta kostnadsfria trattar

Du är varmt välkommen att hämta kostnadsfria plast-trattar hos Munkfors kommuns kontaktcenter samt på återvinningscentralen. Med hjälp av en tratt kan du undvika att bli kladdig av matfettet eller att det hamnar utanför behållaren.

Kompostering av matavfall

Vill du kompostera allt ditt hushållsavfall? Det kan du göra i en godkänd varmkompost när du anmält den till miljö- och byggnämnden.

Genom kompostering av matavfall får du en näringsrik gödning och jordförbättrare till grönsakslandet. Dessutom bidrar du till att upprätthålla ett lokalt kretslopp för näringsämnen.

Om du vill kompostera ditt matavfall i en egen hemkompost ska du skriftligen anmäla det till Munkfors- och Forshagas  miljö- och byggförvaltning. Däremot behöver du inte anmäla komposter för trädgårdsavfall som löv, gräs och kvistar.

Vi ser helst att du gör anmälan via e-tjänsten ”Anmälan om kompostering av matavfall” på Forshaga kommuns webbplats.

Du kan även göra anmälan via blanketten ”Anmälan om kompostering av organiskt hushållsavfall” som du kan fylla i direkt på webben och sen skriva ut. Glöm inte att skriva under ansökan!

Vid handläggning av din anmälan tar förvaltningen ut en avgift enligt en av Kommunfullmäktige antagen tillsynstaxa. Taxan i sin helhet hittar du på Forshaga kommuns webbsida.

Olika modeller

Komposthållare finns i olika utföranden och storlekar, dock är det är en fördel om den har två fack så den kan användas växelvis. Ett annat förslag är att ha två komposter?

Det är ett krav att komposten ska vara skadedjurssäker, vilket innebär att det inte får vara större hål än 7 mm, samt att kompostering sker på ett sådant sätt att det inte uppstår olägenheter för människors hälsa eller miljön.

Vilket matavfall går att kompostera?

Detta går att kompostera

  • Frukt och grönsaksrester
  • Övrigt finfördelat matavfall
  • Fiskrens, kött och vissa skaldjur
  • Hushållspapper och filter i liten mängd
  • Kaffesump, ägg och skal

Detta går inte att kompostera

  • Kemikalier, metall, plast och glas
  • Läder, konstfiber och gummi
  • Fimpar
  • Städdamm

Aska (fin, grå) kan du blanda i färdig kompostjord eftersom kol inte ruttnar.

Dokument och länkar

Dokument att ladda hem

Länkar till andra webbplatser

Kontakt

Miljö- och byggförvaltningen Forshaga-Munkfors kommuner

Du når handläggarna på miljö- och byggförvaltningen genom att ringa till växeln på Forshaga kommun. Handläggarna har telefontid mellan 10:00-12:00 måndag och onsdag till fredag.
Telefon: 054-17 20 00
E-post: mbn@forshaga.se

Dokument och länkar

Dokument att ladda hem

Länkar på andra hemsidor

Kontakta oss

Kundtjänst

Telefon: 0563-54 11 49
Telefontid: 09:00-12:00 måndag till torsdag
E-post: ekonomi@munkfors.se