Anhörig till våldsutsatt

Våld påverkar ofta fler än den som blir direkt utsatt. Anhöriga till någon som utsatts för våld kan också drabbas hårt och vara i behov av stöd och hjälp.

Att ana eller veta att någon man känner utsätts för våld kan vara frustrerande och det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig. Du kan också behöva kunskap om hur du kan stötta och hjälpa en person som är eller har blivit utsatt.

Om du ser tecken på att något inte står rätt till, ställ frågor och lyssna på personen utan att döma eller ifrågasätta. Den som utsätts för våld känner ofta redan skuld och skam vilket kan förstärkas genom att du ifrågasätter.

Var tydlig med att du finns där om personen behöver hjälp och att du kommer att finnas kvar i personens liv även om din närstående väljer att fortsätta relationen med sin partner. Pressa inte personen till något den inte är redo för.

Isolering är ofta en del av våldet och det är lätt att undra varför en vän eller släkting aldrig hör av sig. Men om du misstänker våld, håll kontakten och hör av dig emellanåt. Att ha vänner kvar kan ha en avgörande betydelse för någon som är våldsutsatt.

Misstänker du att ditt barn utsätts för våld?

Fyra av tio unga har upplevt våld i en parrelation. Många av dessa unga väljer att inte dela sina upplevelser med sina familjer, vilket gör det ännu svårare att upptäcka och hjälpa dem.

Om du misstänker att ditt barn kan ha blivit utsatt för våld i sin relation är det viktigt att lita på din magkänsla. Oro är ofta en signal om att något inte står rätt till, och det kan finnas anledning till att ta känslan på allvar även om det inte finns synliga tecken som blåmärken eller andra fysiska skador.

Var särskilt uppmärksam på vissa varningssignaler, till exempel om ditt barn:

  • Har sjunkande skolnärvaro och minskat intresse för fritidsaktiviteter.
  • Isolerar sig från vänner och begränsad social kontakt med alla utom sin partner.
  • Ofta ursäktar sin partners dåliga beteende.
  • Har ett utåtagerande beteende.
  • Har extrem svårhet att släppa telefonen och blir stressad av sms.
  • Får oförklarliga förändringar i skolresultat, beteende och betyg.
  • Plötsligt ändrat utseende eller vikt.

Att vara uppmärksam på dessa tecken kan hjälpa till att upptäcka om ditt barn befinner sig i en ohälsosam eller farlig relation, vilket är första steget mot att erbjuda stöd och hjälp.

I samarbete med ungarelationer.se erbjuder och Munkfors kommun en kostnadsfri utbildning om killars våld mot tjejer och våld i unga parrelationer. Här får du som förälder konkreta råd om hur du kan agera om du misstänker att din ungdom far illa i sin relation.

Titta på utbildningen Killars våld mot tjejer och våld i unga parrelationer här:

Organisationer som kan ge stöd och hjälp

Publicering: 2022-05-02 | Ändrat: 2024-08-04
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut