Anhörig till våldsutsatt
Våld påverkar ofta fler än den som blir direkt utsatt. Anhöriga till någon som utsatts för våld kan också drabbas hårt och vara i behov av stöd och hjälp.
Socialtjänsten
Telefon: 0563-54 10 00 (växel)
Socialtjänsten i Munkfors kommun nås via Kontaktcenter.
Telefontid
Måndag-torsdag: 08.00-16.00
Fredag: 08.00-15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Socialjouren
Telefon: 073-461 43 28
Vid kontakt med Socialtjänsten kvällar och helger. Är det inte akut kontaktas Kontaktcenter.
Fara för liv?
Gäller det en situation där det är fara för liv, hälsa eller pågående brott – ring 112.
Om du är orolig över att någon du känner mår dåligt eller är utsatt för våld är det viktigt att ta oron på allvar även om det kan vara svårt och frustrerande.
För att stötta någon som är våldsutsatt – ställ frågor, lyssna utan att döma och visa att du finns där oavsett vad personen väljer. Undvik att pressa personen, då skuld och skam ofta redan finns. Håll kontakten, även om personen isolerar sig – det kan göra stor skillnad.
Våld förekommer även i unga relationer – fyra av tio unga har upplevt våld i en parrelation. Många av dessa unga väljer att inte dela sina upplevelser med sina familjer, vilket gör det ännu svårare att upptäcka och hjälpa dem.
Om du misstänker att ditt barn utsätts för våld är det viktigt att du litar på din magkänsla. Var uppmärksam på varningssignaler som isolering, förändrat beteende, minskad skolnärvaro eller att barnet ursäktar sin partners dåliga beteende.
Munkfors kommun och ungarelationer.se erbjuder därför en kostnadsfri utbildning om våld i unga relationer (se nedan) för att hjälpa föräldrar att ge rätt stöd. Det finns även fler organisationer som kan ge dig rådgivning och stöd;
- Samtalsakuten: Finns till för människor som genomgår en akut livskris.
- Krismottagning för män och kvinnor: Vänder sig till dig som har behov av samtalsstöd.
- Svenska kyrkan: Om du har behov av att prata med någon utomstående kan du vända dig till Svenska kyrkan för stöd.