Våld i nära relation
Våld i nära relationer kan hända alla, oavsett klass, kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning. Det är vanligt både bland unga och vuxna. Socialtjänsten erbjuder insatser både för dig som är utsatt för våld och barn som bevittnar våld i hemmet.
Socialtjänsten
Telefon: 0563-54 10 00 (växel)
Socialjouren
Telefon: 073-461 43 28
Fara för liv?
Gäller det en situation där det är fara för liv, hälsa eller pågående brott – ring 112.
Ett samtal med en socialsekreterare kan vara ett första steg att finna en lösning för dig som är utsatt för våld. Ni pratar om vad som hänt dig, hur länge det pågått och om det finns barn med i bilden. Men den viktigaste frågan att ta ställning till är om det kan vara farligt för dig att vara kvar i relationen med den som utövar våldet?
Du kan behöva ekonomisk hjälp för att reda ut en akutsituation om du levt eller lever med den som utsatt dig för våld eller hot. Vid risk för fortsatt våld kan det bli aktuellt med ett tillfälligt boende. På så sätt blir det svårare för den som utsatt dig för våld eller hot att kunna ta kontakt. Socialtjänsten kan också hjälpa till att förmedla kontakter angående besöksförbud, olika rättsprocesser och brottsskadeersättning till dig som blivit utsatt för våld.
Andra organisationer som kan ge dig hjälp
- Polismyndigheten – När du utsätts för våld har du blivit utsatt för ett brott. Då har du rätt att polisanmäla den person som utsatte dig för våldet.
- Karlstads kvinnojour – Karlstads kvinnojour erbjuder förutom stödsamtal också boende för den som behöver komma bort från hemmet.
- Karlstads mansjour – Finns bland annat till för män som blivit utsatta för våld och män som utsatt någon för våld.
- Brottsofferjouren – Ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga.
- Kvinnofridslinjen – Är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Kvinnofridslinjen erbjuder även tolkservice på de flesta språk som talas i Sverige.
- RFSL stödmottagning – För hbtq-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld.
- Systerjouren Somaya – Somaya stödjour är en ideell förening som stöttar kvinnor och hbtqi-personer med utländsk bakgrund som är utsatta för våld i nära relation och/eller lever i en hederskontext.
- Terrafem – Ett nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld som bland annat erbjuder stöd på flera olika språk.
- Region Värmland om hedersrelaterat våld – På Region Värmlands webbsida kan du läsa om hedersrelaterat våld och även hitta information om vart du kan vända dig.