Eftersom Munkfors kommun ligger låglänt och nära olika vattendrag är det viktigt att ta hänsyn till översvämningsrisken både när det gäller att skydda befintlig bebyggelse och när vi bygger nytt.
Det som i huvudsak påverkar vår kommun är höga flöden i Klarälven. Vi kan också få översvämning av andra anledningar, som att vatten tränger igenom marken och upp på låglänta områden, att vatten tränger upp från dagvattenbrunnar till följd av mycket regn och att isproppar hindrar vattnet från att rinna som det ska.
Risken för översvämning är störst i våra låglänta områden, till exempel Mossängen (Häradsdomarvägen) och nere på Näset. Kommunens uppgift är att säkra samhällsviktiga funktioner. Energiförsörjning, transporter och hälso- och sjukvård är exempel på vad som kan vara samhällsviktig verksamhet.
Ditt eget ansvar
Genom att vara förberedd på hur du ska agera vid en översvämning underlättar du både för dig själv och beredskapspersonalen. Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda din fastighet.
Skulle en översvämning inträffa kan du som invånare hämta säckar som du fyller med sand vid kommunförrådet. Dessa säckar finns tillgängliga om behov finns. Tanken är att bygga en mur med sandsäckarna som ska förhindra att vattnet tränger in i din bostad eller liknande.
I Klarälven med biflöden finns ungefär 40 dammanläggningar. De 40 dammarna är mycket säkra vilket gör att risken för dammhaveri i Klarälven är liten, men det finns ändå en risk.
Om en av de större dammarna skulle haverera riskerar stora områden längs Klarälven att bli översvämmade. Beräkningar som Länsstyrelsen gjort visar till exempel att ett dammhaveri i Höljesdammen skulle höja vattenytan i Klarälven med flera meter, särskilt i områden närmast dammen.
Från Höljesdammen tar det en till två timmar innan vattnet har nått Sysslebäck, ytterligare några timmar senare är vattnet i Stöllet och cirka åtta timmar innan det når Edebäck. Det tar endast ett dygn för vattenmassan att ta sig från Höljesdammen ända ner till Karlstad, vilket inte är gott om tid att förbereda för översvämning. Därför kan viktiga samhällsfunktioner som vägar, broar och el samt telekommunikation slås ut eller skadas allvarligt.
Information om dammhaveri i Klarälven
Länsstyrelsen Värmland och dammägaren Fortum Generation samt berörda kommuner har tagit fram en gemensam information till dig som bor eller vistas i kommunerna längs Klarälven. I beredskapsplanen samordnas rutiner för till exempel larm, kartläggning av riskområden, planering för att minska skador och underlätta en eventuell utrymning.
Munkfors kommun rekommenderar att du läser informationen samt funderar igenom vad du skulle göra vid ett eventuellt dammhaveri.
Informationsblad: Om dammhaveri i Klarälven (pdf. 2 MB)
Dokument och länkar
Dokument att ladda hem
Informationsblad: Om dammhaveri i Klarälven (pdf. 2 MB)
Länkar till andra webbplatser
Du kan hitta mer information på Länsstyrelsens webbsida
Kontakt
Frågor om kommunal beredskapsplanering
Räddningstjänstens säkerhetsavdelning
Telefon: 054-540 28 80
E-post: raddningstjansten@karlstad.se
Frågor om Värmlands övergripande beredskapsplanering
Länsstyrelsens växel
Telefon: 010-224 70 00
E-post: varmland@lansstyrelsen.se