På webbplatsen krisinformation.se finns samlad information om läget i Ukraina just nu. Krisinformation.se förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.
Både barn och vuxna kan känna oro inför omvärldsläget. Det kan vara svårt att prata med barn och unga om det som händer. Här har vi samlat användbara länkar för samtal med oroliga barn.
Bris:
Så pratar du med barn om otäcka händelser
Rädda barnen:
Att prata med barn om svåra händelser
Vår psykolog, så pratar du med barnen om Ukraina
Försvarsmakten:
Att prata med barn om oro för omvärldsläget
Krisinformation.se:
Frågor och svar som riktar sig till barn och unga
Det finns flera sätt att engagera sig för att hjälpa andra. Skänk gärna ett bidrag till de organisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen.
Concord och Svensk insamlingskontroll arbetar med kontroll av insamlingsverksamhet. Samt branschorganisationen Giva Sverige.
Du kan också ta upp frågor om säkerhet och beredskap i din bostadsförening samt gå med i en frivillig försvarsorganisation eller en annan förening som kan ta till vara på just ditt engagemang.
Läs mer om frivilliga försvarsorganisationer på MSB:s webbplats.
Med tanke på det säkerhetspolitiska läget är det bra för myndigheter, företag och andra organisationer se över sin cyberhygien. Här finns stöd och mer information om hur du och ditt företag kan stärka er säkerhet.
Cyberhotbilden i hela Europa inklusive Sverige, är större än tidigare med anledning av situationen i världen. Småföretagen är inte några förstahandsmål, men alla svaga länkar kan utnyttjas för att försvåra för ett samhälle att fungera. Allt från enkla mailsystem, lagring av dokument och handlingar till betallösningar för företagen är i riskzonen för att drabbas av en cyberattack.
Säkerhetstips: se över företagets digitala säkerhet
- Var extra vaksam och misstänksam mot mejl med bifogade filer och länkar eller från okända avsändare. Även om ett mejl ser ut att komma från en kollega eller chef så kan det vara förfalskat. Bifogade filer och länkar är att ett vanligt sätt att fiska lösenord eller installera skadlig kod på din dator. Om du får ett mejl från någon som är annorlunda eller konstigt formulerat, kontakta gärna den som ser ut att ha skickat mejlet och dubbelkolla innan du agerar på något i mejlet.
- Använd säkra lösenord och byt lösenord regelbundet
- Återanvänd inte samma lösenord på flera tjänster/system
- Fundera på vad som händer om internet slås ut och hur ditt företag ska kunna bedriva verksamhet om detta skulle hända.
Länkar