En vecka fri från våld: Så motverkar vi våldet
Våld är ett samhällsproblem som påverkar individer, familjer och hela samhället, men det går att förebygga om vi alla hjälps åt. Tanken är att åtgärderna ska förhindra att våld uppstår eller upprepas och att skapa en tryggare vardag för alla.
Våld förekommer i alla samhällsklasser och åldersgrupper, det är en brottslig handling som också kränker de mänskliga rättigheterna vi alla har. Våld avser alla former av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld och hot om våld. Våldet kan också vara materiellt, ekonomiskt, digitalt, latent och hedersrelaterat.
– Dom som utsätt för våld bär ofta osynliga sår, men varje individ har rätt till ett liv fri från rädsla och smärta, säger Freddie Palm, socialsekreterare inom Munkfors kommun.
Våld är komplext och kräver samverkan mellan flera aktörer. Det förebyggande arbetet handlar om jobba för att inte våldet sker i första början, minska återfall och upprepad utsatthet, att ge stöd till brottsdrabbade och närstående samt att ge insatser till våldsutövare.
– Socialtjänstens uppdrag är att vara en bro mellan utsatta individer och samhällets skyddsnät där varje individ har rätt att blomstra i trygghet. Socialtjänst har också fina och goda samarbeten som fungerar med både polis och region, säger Freddie Palm.
Så kan du bidra
Varje enskild person kan också bidra till att en nolltolerans mot våld genom att säga ifrån när någon uppvisar attityder och beteenden som förstärker ojämlikhet, såsom sexism, rasism, homofobi och andra former av fördomar. Det kan vara att någon ger uttryck för en personlig åsikt eller något som beskrivs som ”bara ett skämt”.
Personer som ger uttryck för dessa värderingar och använder detta i vardagliga handlingar eller språkbruk skapar en normalisering av ojämlika normer. Det kan i sin tur bidra till det grövre våldet. Genom att säga till i ett tidigt skede kan därför göra att vi sätter stopp för det grövre våldet. En central modell som används är våldspyramiden (se bild).