Hoppa till huvudinnehåll

Du är en del av Sveriges beredskap

26 september till 2 oktober är det dags för Krisberedskapsveckan, en nationell aktivitet som uppmärksammar hur du som privatperson kan hantera din vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. Temat i år är mat. Vid en kris är det viktigt att ha extra mat hemma. Genom att skaffa dig ett lager med hållbara matvaror är du med och stärker både din egen och Sveriges motståndskraft!

MSB:s tips på hur du stärker din motståndskraft

Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. På sin webbplats msb.se har de samlat tips på hur du förbereder dig för en kris och därmed stärker din motståndskraft.

Information om hur du förbereder dig för en kris och stärker din motståndskraft på msb.se (extern länk)

Våra råd om hur du klarar krisen

När vattnet tar slut, när skafferiet är tomt och när mobilen har dött – vem räddar dig då? Väntar du på någon annan? Eller klarar du dig själv?

Räddningstjänstens råd om hur du klarar krisen

Bakgrund Krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan startade 2017 och genomförs årligen i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) regi. MSB sätter temat och tar fram material medan länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och näringsliv i hela landet sedan sluter upp och stödjer kampanjen på olika sätt.

Målen för Krisberedskapsveckan är desamma sedan starten.

  • Fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig.
  • Fler privatpersoner skaffar sig en hemberedskap.
  • Fler kommuner satsar på lokal riskinformation.

I egenberedskap inkluderas hemberedskap, men begreppet innefattar också egenskaper och kvaliteter som inte är materiella, exempelvis att du känner dina grannar, har kunskap om hur Sverige fungerar vid kris eller krig, är källkritisk mot information i sociala medier eller att du kan ”första hjälpen”.

Publicering: 2022-09-26 | Ändrat: 2022-09-26
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut