Du är en del av Sveriges beredskap!
Vecka 39 är det dags för Krisberedskapsveckan 2021. Temat i år är demokrati och vi vill lyfta fram den enskilda människans betydelse för vårt lands förmåga att möta olika hot. Räddningstjänsten Karlstadsregionen har tillsammans med kommunens klimat- och energirådgivare satt upp en monter på Munkfors bibliotek där du hittar viktig och tänkvärd information under veckan.
I år firar Sverige 100 år som demokrati. Utifrån detta har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap valt just temat demokrati för årets Krisberedskapsvecka. Demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter är ju sådant som Sveriges samlade beredskap ska skydda och försvara.
MSB:s tolkning av demokratitemat är att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Varje människa är en viktig resurs i vårt lands samlade förmåga att möta olika hot. Varje dag gör människor runt om i Sverige små och alldagliga saker som kanske inte anses vara så märkvärdiga, men som faktiskt är avgörande för att vi ska kunna stå emot när något hotar oss. Det vill vi passa på att lyfta fram under kampanjveckan!
Vi finns på biblioteket
Räddningstjänsten Karlstadsregionen har tillsammans med kommunens klimat- och energirådgivare satt upp en monter på Munkfors bibliotek. Här hittar du viktig och tänkvärd information. Hur kan du förbereda dig för att öka din och därmed samhällets förmåga när något händer? Vad gör du för att skydda dig och människor omkring dig när det blir brist på mat, vatten, värme och kommunikationsmöjligheter? Hur fort kyls din bostad ner vid ett längre elavbrott? Hur kan du göra för att hålla dig varm?
Biblioteket är en utmärkt arena för den här typen av information. De har en viktig roll i vårt demokratiska samhälle genom att möjliggöra fri tillgång till information, käll- och sökkritik för alla.
Montern finns på plats vid Munkfors bibliotek, måndag 27 september – söndag 3 oktober.
Tävla med oss!
Active Quiz för hela familjen
Under Krisberedskapsveckan kan du delta i räddningstjänstens quiz där du svarar på kluriga frågor samtidigt som du tar en promenad. Fina priser finns att vinna! Vi har ett quiz för dig som är vuxen och ett för dig som är barn. Sträckan är 2,4 kilometer lång och du kan gå den var du vill. Det är bara att ladda ner appen Active Quiz på din smartphone, skriva in RADDNINGKARLSTAD som quiz-ID och mata in dina kontaktuppgifter. Sedan är det bara att börja gå!
Fina vinster väntar för vinnarna i båda kategorierna:
1:a pris: Krislåda (värde cirka 800 kronor)
2:a pris: Vevradio (värde cirka 450 kronor)
3:e pris: Solcellsladdare (värde cirka 400 kronor)
Teckningstävling för dig upp till 12 år
Du som är upp till och med 12 år kan vara med i vår teckningstävling under veckan. Uppgiften är denna:
”Familjen Ström ska träffa hela släkten på den årliga pizzabak- och spelkvällen. En halvtimme innan gästerna kommer blir det elavbrott. Hjälp! Pizzorna är degiga i ugnen, spelen ligger i mörkret i källaren och det blir snabbt kallt i huset. Kan du bli deras krisberedskapshjälte och hitta lösningar så att de kan ha sin spel- och pizzakväll? Berätta om hur du kan hjälpa dem med hjälp av en teckning!”
Du kan lämna ditt bidrag i någon av våra biblioteksmontrar eller skicka det till Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad. Märk kuvertet med ”Teckningstävling”. Glöm inte att skriva ditt namn, ålder, telefonnummer och hemkommun på baksidan av din teckning om du vill vara med och tävla.
En vinnare i varje förbundskommun får boken ”Bli en zombieöverlevnadsexpert” av Herman Geijer (värde cirka 150 kronor) samt en byggsats för att tillverka ditt eget solcellsfordon (värde cirka 200 kronor).
Bakgrund Krisberedskapsveckan
Krisberedskapsveckan startade 2017 och genomförs årligen i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) regi. MSB sätter temat och tar fram material medan länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och näringsliv i hela landet sedan sluter upp och stödjer kampanjen på olika sätt.
Målen för Krisberedskapsveckan är desamma sedan starten:
• Fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig.
• Fler privatpersoner skaffar sig en hemberedskap.
• Fler kommuner satsar på lokal riskinformation.
I egenberedskap inkluderas hemberedskap, men begreppet innefattar också egenskaper och kvaliteter som inte är materiella, exempelvis att du känner dina grannar, har kunskap om hur Sverige fungerar vid kris eller krig, är källkritisk mot information i sociala medier eller att du kan ”första hjälpen”.