Översiktsplan
Munkfors kommun ska utvecklas och kommunen behöver ett handlingsprogram. Här presenteras arbetet med en ny översiktsplan.
Plan- och bygglagen trädde i kraft 1987 och i och med den kom kravet på att alla kommuner ska ha en kommuntäckande översiktsplan. Tillsammans med budgetmålen är översiktsplanen kommunens viktigaste övergripande styrdokument för samhällsutveckling. Den är inte juridiskt bindande men ger kommunen vägval och riktningar för kommande beslut.
Översiktsplanen är strategiskt dokument som ska gälla över lång tid. Här beskrivs utvecklingen av attraktiva och trygga boendemiljöer, platser för industri och verksamheter att utvecklas samt hur vi omhändertar natur och kulturmiljöer för ett attraktivt friluftsliv och en ökande besöksnäring. Syftet är ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle.
Hänsyn tas till nationella och regionala mål, planer och program av betydelse för en hållbar utveckling inom kommunen. Planen ska även redovisa de allmänna intressen som anges i Plan- och bygglagen och Miljöbalken. Kommunfullmäktige tar ställning till översiktsplanens aktualitet under varje mandatperiod.
Tidigare översiktsplaner
Kommunens första översiktsplan antogs 1991 och 2013 (pdf. 140 kB) antogs den nu gällande översiktsplanen, som arbetades fram under åren 2001–2013 och antogs av kommunfullmäktige den 10 september 2013. Förutsättningarna för översiktsplanen har förändrats inom flera områden sedan dess, exempelvis genom ny lagstiftning och nya politiska ställningstaganden inom kommunen. En ny översiktsplan ska tas fram inom ett tidsintervall om cirka 10–15 år. Det har bedömts som rimligt i Munkfors kommun, med hänsyn till arbetets omfattning och kraven på att ha en aktuell plan.
Planprocess
Översiktsplaneringen sker i flera steg där kommunens invånare, kringliggande kommuner och myndigheter har möjlighet att framföra synpunkter under samråd och under granskningen. En sammanfattning av de olika stegen finns under Synpunkter och dialog.
Eftersom översiktsplanen inte är juridisk bindande så kan inte innehållet i översiktsplanen överklagas. Däremot kan den formella processen överklagas, det vill säga att översiktsplanen inte tagits fram på ett lagenligt sätt.